Pieczone gruszki z imbirem i owocami

Pieczone gruszki z imbirem i owocami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis


Składniki
3 gruszki
pół filiżanki soku z ciemnych winogron
filiżanka niesłodzonego soku jabłkowego
łyżka startego imbiru
kawałek kory cynamonu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
łyżka niesłodzonego soku pomarańczowego
pół filiżanki niesłodzonego soku jabłkowego
pół filiżanki posiekanego kandyzowanego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
¾ filiżanki suszonych gruszek
pół filiżanki rodzynek
pół filiżanki suszonej żurawiny
jogurt lub lody ryżowe
2 łyżki posiekanej mięty

Przygotowanie
Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy do połowy. Mieszamy sok z winogron, jabłek, cynamon i ziele angielskie. Układamy gruszki w naczyniu z sokiem. Przykrywamy i pieczemy przez 20 minut, aż gruszki zmiękną. Płyn przelewamy do rondelka i gotujemy przez 10 minut, aż odparuje. Do średniego rondelka wlewamy sok z jabłek i pomarańczy, dodajemy imbir, przyprawy, sól i suszone owoce. Mieszamy i gotujemy, aż owoce napęcznieją. Schładzamy. Otwory po gniazdach nasiennych wypełniamy przygotowanymi owocami. Na talerzyki nalewamy po pół filiżanki sosu. Pośrodku układamy gruszkę. Podajemy z jogurtem albo lodami. Posypujemy posiekaną miętą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE