Pieczona szynka w glazurze marmoladowo-miodowej

Pieczona szynka w glazurze marmoladowo-miodowej
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

  • szynka wieprzowa
  • o wadze 6 kg
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • 8 goździków (do wywaru) plus goździki do powbijania w szynkę na czas pieczenia
  • 2 cebule
  • przekrojone na pół
  • 4 listki laurowe

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Szynkę umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wyjąć z garnka, osączyć. Wodę z garnka wylać. Mięso włożyć z powrotem do garnka. Wlać tyle soku z pomarańczy, by sięgał do połowy wysokości szynki. Dolać tyle zimnej wody, żeby szynka była zakryta w całości. W każdą z połówek cebuli wbić po dwa goździki. Włożyć do garnka naszpikowaną goździkami cebulę oraz listki laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez trzy godziny, dolewając wody w razie potrzeby. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjąć szynkę z garnka i umieścić w brytfance. Skroić skórę, pozostawiając warstewkę tłuszczu. Tłuszcz ponacinać ostrym nożem w romby. W środek każdego rombu wbić goździk. Wymieszać w misce składniki glazury. Posmarować szynkę glazurą. Piec szynkę 45 minut w nagrzanym piekarniku, często podlewając, ąż będzie miękka i złocisto-brązowa. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić, żeby „odpoczęło”, a następnie pokroić w plastry. Szynkę tę można jeść również na zimno.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE