Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami

Pieczona sarnina z rzepą i wiśniami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 400 g oczyszczonej sarniej polędwicy
  • 250 g okrawków i kostek z sarniny
  • 40 ml oliwy
  • 75 ml czerwonego wina
  • gałązka tymianku
  • obrana
  • pokrojona szalotka
  • obrany
  • pokrojony ząbek czosnku
  • 2 łyżki wiśni z kirszu
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 15 g masła
  • szczypta soli w płatkach
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 6 jagód jałowca
  • 2 młode rzepy
  • 100 ml kwaśnego soku winogronowego
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rzepę i cukier zalać wodą do połowy. Dodać masło, sok z winogron i 4 jagody jałowca. Gotować przez 6-8 minut, aż rzepa będzie miękka. Odparować płyn. Sarninę przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. Dodać okrawki i zrumienić je. Podsmażać mięso przez 4-6 minut. Zdjąć z patelni. Czosnek, 2 jagody jałowca, tymianek i pokrojoną szalotkę wrzucić na patelnię. Podsmażyć. Dolać wino. Zredukować do 2/3. Wlać bulion. Gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Sos wlać na patelnię. Dodać wiśnie. Redukować, aż pozostanie gęsty płyn. Dodać masło. Mięso ułożyć na półmisku. Polać sosem. Dookoła ułożyć rzepę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA