Pieczona pierś kaczki ze śliwkami na ostro

Pieczona pierś kaczki ze śliwkami na ostro
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki sosu:
250 ml czerwonego wina
2 łyżki stołowe brandy
1 laska cynamonu
3 goździki
1 anyż gwiazdkowy
sok z ½ pomarańczy
sok z ½ cytryny
sok z ½ limonki
szczypta przyprawy pięć smaków
czubata łyżeczka musztardy dijon
4 łyżki stołowe galaretki z czerwonych porzeczek

Składniki dania:
2 piersi kaczki
gruboziarnista sól morska
rozkruszone ziarna czarnego pieprzu
olej arachidowy (do smażenia)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 świeże śliwki przecięte na pół
olej (do smażenia)
masło (do smażenia)
nieco cukru demerara
3 łyżki wody
oliwa (do skropienia)

Przygotowanie sosu:
Do rondla wlej czerwone wino i brandy. Dorzuć laskę cynamonu, goździki i anyż gwiazdkowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Wlej sok z cytrusów. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Dodaj szczyptę przyprawy pięć smaków, musztardę dijon i galaretkę z czerwonych porzeczek. Gotuj przez parę minut na małym ogniu, mieszając. Gdy galaretka się rozpuści, przetrzyj sos przez sito i ostudź. Podawaj letni.

Przygotowanie kaczki:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Skórę na piersiach kaczki natnij nie przecinając mięsa, aby wytopić tłuszcz. Dopraw skórę gruboziarnistą solą morską i rozkruszonymi ziarnami pieprzu. Na patelnię wlej olej arachidowy, połóż piersi skórą do dołu. Teraz dopraw mięso solą i pieprzem. Smaż do 10 minut, aż skóra będzie złocistobrązowa. Przewróć i smaż przez parę minut. Wstaw do piekarnika na kolejne 5-6 minut. Dłużej, jeśli piersi są grube. W tym czasie przygotuj śliwki. Rozgrzej na patelni olej. Ułóż śliwki miąższem do spodu. Smaż do 2 minut albo aż zbrązowieją. Dorzuć kawałek masła, posyp cukrem demerara. Gdy zaczną brązowieć, wlej 3 łyżki wody, aby powstał syrop i przewróć śliwki.
Na talerzu połóż trzy połówki śliwek. Polej sosem spod smażenia, nałóż pierś. Dla dekoracji skrop oliwą. Podawaj z letnim, aromatycznym sosem z czerwonego wina.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 5”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE