Pieczona łopatka jagnięca z młodymi warzywami i polentą

Pieczona łopatka jagnięca z młodymi warzywami i polentą
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
3 godziny, 30 minut

Przepis


Do jagnięciny:
1 łopatka jagnięca bez kości, z usuniętym nadmiarem tłuszczu
2 łyżki oliwy
1 szklanka włoskiego białego wina
2-3 łyżki octu balsamicznego
2 listki laurowe
4 ząbki czosnku, w całości
2 bulwy fenkułu, pokrojone na ćwiartki
250 g świeżego groszku, wyłuskanego
8 młodych marchewek, z obciętymi końcówkami

Do polenty:
250 g polenty (nie błyskawicznej)
75 g masła
50 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Jagnięcina: rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Połóż mięso na desce, zroluj i ciasno zwiąż sznurkiem spożywczym. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rozgrzej naczynie z grubym dnem: duży rondel lub patelnię, które można wstawiać do piekarnika. Dodaj dwie łyżki oliwy i kiedy dobrze się rozgrzeje, obsmaż mięso na złotobrązowo. Mięso przełóż do naczynia i zlej tłuszcz z patelni. Zalej patelnię białym winem. Odsuń się, bo mogą buchnąć płomienie. Odczekaj kilka sekund, dolej ocet balsamiczny, dodaj listki laurowe i czosnek.
Przełóż mięso z powrotem na patelnię i nakryj luźno folią aluminiową. Umieść w piekarniku i piecz 1 godzinę. Zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Wyjmij patelnię z pieca i dodaj warzywa. Nakryj szczelnie folią, żeby zachować wilgotność. Piecz 2 godziny, od czasu do czasu podlewając mięso sosem.
Polenta: na 40 minut przed końcem pieczenia mięsa przygotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotuj litr osolonej wody i powoli wąskim strumieniem wsyp polentę, cały czas mieszając. Po 30-40 minutach polenta powinna być gęsta i gładka – przez cały ten czas należy ją regularnie mieszać. Dopraw solą i pieprzem, wmieszaj masło i parmezan. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
Grubo pokrój jagnięcinę i podaj na polencie z warzywami i sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE