Pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do jagnięciny z grilla możemy użyć łopatki albo karkówki. Kroimy mięso na duże kawałki.
Kroimy szalotkę. Dodajemy ząbek czosnku i skórkę cytryny. Smażymy w dużej ilości oliwy z oliwek. Kładziemy mięso najpierw tłustszą stroną i czekamy aż się przyrumieni. Odwracamy. Dorzucamy cebulę, czosnek, skórkę cytryny. Posypujemy oregano. Polewamy białym winem. Na wierzch wykładamy jogurt. Wszystko polewamy miodem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy półtorej godziny w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wrzucamy na parę minut na grill. Podajemy na warstwie skordalii (patrz oddzielny przepis) i przykrywamy sałatką. Całość polewamy oliwą z oliwek.

Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE