Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii

Pieczona gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek, cebuli i szałwii
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nakłuj gęś widelcem. Natrzyj połową masła, dopraw solą i pieprzem. Połóż gęś na ruszcie w brytfannie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodaj czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, piecz przez kolejne pół godziny. Wyjmij z piekarnika, wyjmij gęś i warzywa. Do brytfanny wlej wywar z kurczaka. Zeskrob przypieczenia z dna. Dodaj estragon, pozostałe masło i wymieszaj, aby uzyskać sos.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE