Pieczona dynia makaronowa

Pieczona dynia makaronowa
Oceń przepis:
158 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z dyni
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa (około 1 kg), przekrojona na pół, bez pestek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Skrop wnętrze dyni 2 łyżkami oliwy i przypraw solą i pieprzem. Połóż oba kawałki na blasze pokrytej papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu. Piecz przez około 1 godzinę, aż dynia zmięknie.

Po ostygnięciu delikatnie wyciągaj widelcem długie nitki miąższu i wkładaj je do miski. Wymieszaj z pozostałą 1 łyżką oliwy, sokiem z cytryny i pietruszką. Przypraw solą i płatkami czerwonej papryki. Przed podaniem możesz posypać danie serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA