Pieczeń z prosięcia „cul noir” z warzywami sezonowymi a la Cecile

Pieczeń z prosięcia „cul noir” z warzywami sezonowymi a la Cecile
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 69)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • kawałek wieprzowiny na pieczeń - z prosięcia cul noir - 2 kg (o ile to możliwe, z cieńszego końca schabu)

  • 1,5 kg marchwi
  • 1 kg ziemniaków, jędrnych
  • 3 cebule
  • 2 pory (ze sporą ilością zielonego, niczego nie wyrzucamy!)
  • 3 łyżki smalcu
  • 50 gr masła
  • 500 gr kasztanów konserwowych
  • tymianek, liść laurowy
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Weź duży garnek i rozgrzej go ze smalcem. Obsmaż na smalcu mięso, ze wszystkich stron, na złoty kolor.
2. Obierz i posiekaj niezbyt drobno cebulę; obierz i pokrój marchew na duże kawałki, na skos.
3. Wyjmij mięso z garnka i włóż do niego cebulę. Zeszklij ją, prawie na zloty kolor. Dodaj marchew i gotuj 10 minut. Włóż mięso do garnka. Posól, popieprz, skrop warzywa białym winem. Ułóż na mięsie kilka kawałków tymianku i liście laurowe. Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu. W tym czasie przygotuj resztę warzyw.
4. Przekrój pory na dwa, nie dochodząc do korzenia. Umyj je i pokrój na duże kawałki. Obierz i umyj ziemniaki. Ułóż ziemniaki wokół pieczeni i ułóż na niej pory. Nie mieszaj. Każde warzywo musi mieć swoje miejsce w garnku, żeby dobrze się ugotowało. Posól, popierz. Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Weź kasztany i podsmaż je na maśle na złoty kolor. Włóż je z tłuszczem do garnka z mięsem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Pieczeń podajemy pokrojoną na plastry, z warzywami.


Rady:
Cecile wybiera cebule rożnych kolorów (białe, czerwone, żółte), żeby kolorystka była ciekawsza.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA