Pieczeń wołowa z puddingiem Yorkshire

Pieczeń wołowa z puddingiem Yorkshire
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Natnij wierzchnią warstwę tłuszczu, żeby łatwiej się wytopił i nawilżył mięso. Obficie je posól, popieprz i obsyp z każdej strony tymiankiem. Zwiąż mięso za pomocą sznurka. Połóż je na żeliwnej patelni lub formie do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po chwili zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz do uzyskania pożądanego efektu. Sprawdź stopień wypieczenia za pomocą termometru do mięs. Pieczeń będzie gotowa po około 50 minutach. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso, żeby odpoczęło (połowę czasu pieczenia). Zdejmij sznurek, pokrój na plastry i podawaj z gorącym puddingiem Yorkshire i pieczonymi warzywami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE