Pieczeń wołowa z pieczarkami i groszkiem

Pieczeń wołowa z pieczarkami i groszkiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 23)
Trudność:
łatwe

Przygotowanie:


Pieczeń:
1,3 kg antrykotu bez kości
1-2 łyżki musztardy dijońskiej
łyżka soli
łyżka pieprzu
łyżka tymianku
2 łyżki oliwy

Dodatki:
pół filiżanki groszku
10 pieczarek
4 ząbki czosnku
bekon
3 ziemniaki
oliwa

Przygotowanie:
2 ząbki czosnku, masło i pieczarki przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody, dodać sól, pieprz i tymianek i gotować przez 5-10 minut. Szalotki, bekon, 2 ząbki czosnku i groszek ugotować do miękkości w pół filiżanki wody. Wołowinę przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Związać, żeby równo się upiekła. Obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej, a następnie wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Ziemniaki zetrzeć, osolić i odcisnąć nadmiar płynu. Formować placuszki i smażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć sznurek i pokroić mięso w plastry. Podawać z placuszkami, groszkiem i pieczarkami. Posypać natką pietruszki, tymiankiem i solą.





 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE