Pieczeń wołowa, puddingi Yorkshire, marchewka, chrupiące ziemniaki, superszybki sos pieczeniowy

Pieczeń wołowa, puddingi Yorkshire, marchewka, chrupiące ziemniaki, superszybki sos pieczeniowy
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
30 minut Jamiego (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ziemniaki:
500 g czerwonych ziemniaków
1 cytryna
4 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
1 główka czosnku

Wołowina:
700 g polędwicy wołowej
po 8 gałązek świeżego rozmarynu, szałwii i tymianku

Marchewki:
500 g małych marchewek
2 gałązki świeżego tymianku
2 świeże liście laurowe
1 czubata łyżka miałkiego cukru
kawałek masła

Bułeczki:
1 kubek zwykłej mąki
1 kubek mleka
1 jajko

Sałatka z rukwii wodnej:
½ czerwonej cebuli
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego
1 pojemnik (100 g) umytej rukwi wodnej

Sos:
½ czerwonej cebuli
12 małych pieczarek
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 mały kieliszek czerwonego wina
300 ml bulionu drobiowego eko

Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz

Do podania:
tarty chrzan ze śmietaną
angielska musztarda
butelka czerwonego wina


NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wrzątku. Nagrzej piekarnik do 220oC i ustaw na górnej półce formę na 12 małych muffinek. Postaw duży rondel i 2 duże patelnie na średnim ogniu. Zamontuj nóż w malakserze.

ZIEMNIAKI
Umyj nieobrane ziemniaki. Pokrój je na kawałki wielkości kęsa i wrzuć na jedną z dużych patelni. Zalej wrzątkiem, posól i przykryj pokrywką. Zwiększ ogień i gotuj 8 – 10 min. Ponownie zagotuj czajnik wody.

WOŁOWINA
Oderwij od łodyżek i drobniutko posiekaj listki rozmarynu, szałwii i tymianku. Postaw drugą patelnię na dużym ogniu. Wymieszaj zioła, rozsyp je na desce do krojenia i dodaj do nich dużą szczyptę soli i pieprzu. Przekrój polędwicę wzdłuż na pół, a następnie obtocz oba kawałki w ziołach i przyprawach. Połóż mięso na patelnię z odrobiną oliwy. Mięso trzeba obracać co minutę w trakcie wykonywania innych czynności. Nie zapomnij przysmażyć go z boków.

MARCHEWKI
Wrzuć marchewki do rondla i zalej taką ilością wrzątku, żeby je przykrył. Dodaj 2 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, sporą szczyptę soli, trochę oliwy i czubatą łyżkę cukru. Gotuj pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie.

MINI PUDDINGI YORKSHIRE
Do malaksera wsyp mąkę, wlej mleko i dodaj jajko wraz ze szczyptą soli. Zmiksuj, a następnie szybko wyjmij formę do muffinek z piekarnika i zamknij drzwiczki. Skrop wgłębienia oliwą i wlej do nich ciasto do połowy głębokości (z ewentualnego nadmiaru ciasta można następnego dnia usmażyć placki śniadaniowe). Wstaw formę z powrotem na górną półkę piekarnika, zamknij drzwiczki i nie otwieraj przez 14 minut, aż puddingi wyrosną i będą rumiane.

ZIEMNIAKI
Sprawdź, czy ziemniaki się ugotowały, odlej wodę i zostaw je na patelni, na dużym ogniu, skropione oliwą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj 4 kawałki skórki cytryny ścięte obieraczką oraz 4 gałązki tymianku lub rozmarynu. Przekrój główkę czosnku w poprzek na pół, lekko zmiażdż każdą z połówek uderzając dłonią w płaz noża i dodaj do ziemniaków. Wszystko przemieszaj, a następnie delikatnie ugnieć praską, żeby ziemniaki lepiej wchłonęły aromaty. Przemieszaj co jakieś 3 min i smaż, aż będą złociste i chrupiące.

SOS
Zmniejsz płomień pod smażącą się wołowiną. Obierz połówki czerwonej cebuli i pokrój w cieniutkie plasterki w robocie kuchennym. Połowę cebuli dołóż na patelnię z mięsem i skrop oliwą, a plasterki z drugą połowę włóż do miski na sałatkę. Pokrój pieczarki na plasterki w robocie kuchennym i dodaj do wołowiny. Wymieszaj wszystko i pamiętaj o regularnym obracaniu mięsa jeszcze przez 5 min.

SAŁATKA Z RUKWI WODNEJ
Do miski z cebulą dodaj 2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżkę miałkiego cukru i po sporej szczypcie soli i pieprzu. Przemieszaj i dodaj 4 łyżki oliwy extra vergine. Ułóż liście rukwi wodnej na dressingu i postaw na stole, ale jeszcze nie mieszaj sałaty z dressingiem.

SOS
Przełóż wołowinę na duży talerz. Skrop małą ilością oliwy i przykryj folią. Wsyp 1 czubatą łyżkę mąki na patelnię z pieczarkami i cebulą. Dolej mały kieliszek czerwonego wina i zwiększ ogień. Zredukuj płyn, a następnie wymieszaj sos z 300 ml bulionu drobiowego i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i będzie lśniący.

PODANIE
Odsącz marchewki, wsyp z powrotem do rondla, obtocz w maśle i postaw na stole. Przełóż ziemniaki na półmisek. Na drugim półmisku rozprowadź 2 łyżki tartego chrzanu i przemieszaj z 1 łyżeczką angielskiej musztardy. Szybko pokrój wołowinę na plastry o grubości 1 cm, długimi pociągnięciami noża. Posyp z wysoka szczyptą soli i pieprzu, a następnie ułóż plastry wołowiny na półmisku z chrzanem i musztardą. Dolej soki, które wypłynęły z wołowiny do sosu, wymieszaj i podaj w sosjerce. Energicznie przemieszaj sałatkę, wyjmij puddingi z piekarnika, podaj na stół i zasiądź przy nim z kieliszkiem czerwonego wina.

© Jamie Oliver 2010

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA