Pieczeń wieprzowa ze smażonymi ziemniakami z czosnkiem i tymiankiem oraz korzennym sosem jabłkowym

Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Na kolacji u arystokracji (odc.7)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Czas przygotowania:
- 3 godziny
Przygotowanie:
Pieczeń1,5 kg polędwicy wieprzowej z kością, poproś rzeźnika, żeby usunął kręgosłup – pieczeń będzie łatwiej podzielić
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz
6 listków szałwi
2 połówki cytryny
Smażone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem
25g masła
1kg ziemniaków, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
1 łyżka świeżych listków tymianku
1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Korzenny sos z jabłek
500g jabłek nadających się do gotowania, bez skórki i komór nasiennych, posiekanych
30g masła
2 łyżki wody
2 łyżki białego octu winnego
¼ łyżki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżki mielonego cynamonu
świeżo mielony pieprz
30g miękkiego, ciemnobrązowego cukru
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ostrym nożem zrób 12-15 nacięć na skórze mięsa. Umieść mięso w durszlaku, w zlewie i polej skórę gotującą wodą – w ten sposób stanie się bardziej chrupka. Umieść mięso, skórą do góry, w naczyniu do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą. Posyp listkami szałwii i dodaj połówki cytryny. Piecz mięso około 1,5 godziny. Mięso jest upieczone, jeśli sok, który wypływa z nakłucia zrobionego patyczkiem, jest przezroczysty. Roztop na średniej wielkości patelni masło. Smaż ziemniaki z dodatkiem czosnku i tymianku przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Do innej patelni wrzuć jabłka, masło, wodę, ocet winny i przyprawy. Przykryj i duś, aż jabłka zmiękną, ale nie za długo, żeby nie rozpadły się. Dodaj cukier do smaku. Pieczeń podawaj pokrojoną, z sosem jabłkowym i ziemniakami smażonymi z czosnkiem i tymiankiem.
© James Martin
Kuchnia brytyjska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze