Pieczeń jagnięca z sosem shrewsbury

Pieczeń jagnięca z sosem shrewsbury
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Składnik główny
jagnięcina

Sos
sos powstały po pieczeniu jagnięciny
mąka
musztarda w proszku
pół litra wina Beaujolais
galaretka z czerwonych porzeczek
sok z cytryny
sos Worcestershire
sól i pieprz

Przygotowanie
Mięso przyprawiamy i pieczemy w średniej temperaturze, licząc godzinę na kilo mięsa. Co najmniej trzy razy polewamy je wytworzonym sosem, aby nie wyschło. Gdy upieczone – odstawiamy je na chwilę, by stężało.

Sos
Odlewamy z brytfanny tłuszcz i łączymy go z mąką oraz sproszkowaną musztardą. Wlewamy pół litra wina Beaujolais. Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek, sok z cytryny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Gotujemy przez kwadrans, by sos zgęstniał – i podajemy do pokrojonej jagnięciny.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE