Pieczeń jagnięca w ziołach

Pieczeń jagnięca w ziołach
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60

Przepis

Składniki:
udziec jagnięcy
8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
sól i świeżo mielony pieprz
szklanka wywaru drobiowego lub warzywnego
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
skórka starta z cytryny
płatki z sześciu kwiatostanów jadalnej lawendy (można ją pominąć dodając więcej rozmarynu)
½ szklanki drobno pokruszonej lub zmielonej świeżej bułki
6 łyżek miękkiego masła

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Naczynie wysmarować masłem. Ziemniaki ułożyć w naczyniu tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posypać solą i pieprzem. Zalać wywarem. Na wierzchu ułożyć mięso doprawione solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na godzinę.
Czosnek, rozmaryn, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, lawendę, pokruszoną bułkę wymieszać z miękkim masłem. Naczynie z mięsem i ziemniakami wyjąć z piekarnika. Masło rozprowadzić na mięsie grubą warstwą. Całość wstawić do piekarnika na 45 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Podawać.


© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE