Pianki tropikalne

Pianki tropikalne
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • 1½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki soku pomarańczowego (z dwóch dużych owoców)
  • ¼ szklanki soku limonkowego (z dwóch dużych owoców)
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 2 szklanki miałkiego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 białka o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki posypki. Posmaruj olejem płytką foremkę 35x22 cm. Połową posypki wysyp dno i brzegi, aby powstała równa warstwa. Do dzbanka wlej sok pomarańczowy i limonowy. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw. Do rondla wsyp miałki cukier, wlej wodę. Gotuj mieszając na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień do średniego i gotuj, aż syrop osiągnie 125°C. Zajmie to około kwadransa. Gdy syrop się gotuje, do czystej miski wlej białka, wsyp sól i ubij pianę. Gdy syrop osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia, wlej soki z żelatyną i mieszają, aż całość się połączy. Następnie wlej masę do piany z białek. Ubijaj, aż podwoi objętość i osiągnie temperaturę pokojową, czyli przez 8-10 minut. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Przelej do foremki, wygładź wierzch. Pokryj resztą posypki. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Ostrym, ogrzanym, suchym nożem pokrój w równe kawałki. Posyp je wiórkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA