Pianka marshmallow

Pianka marshmallow
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Składniki:
50 g skrobi kukurydzianej
50 g cukru pudru
50 g syropu glukozowego
450 g miałkiego cukru
10 listków żelatyny
2 białka dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
2 laski wanilii
1½ łyżeczki naturalnego barwnika spożywczego (według uznania)

Do smaku (do wyboru):
woda różana
woda z kwiatu pomarańczowego
naturalny ekstrakt cytrynowy
naturalny ekstrakt pomarańczowy
naturalny ekstrakt miętowy

Przygotowanie:
Zanim weźmiesz się do pracy, uważnie przeczytaj przepis, odważ wszystkie składniki i przygotuj potrzebne akcesoria. Będziesz mieć do czynienia z gorącym cukrem i syropem, więc dopóki pianka nie ostygnie, lepiej trzymaj dzieci z dala od kuchni.
Przesiej skrobię i cukier puder do miski i wymieszaj. Połowę mieszaniny przesiej na blachę o wym. 20 x 30 cm, a resztę odstaw na bok.
Wlej do rondla syrop, cukier i 250 ml wody, postaw na małym ogniu. Mieszając podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i uzyskasz przezroczysty syrop. Tymczasem w małym garnku namocz żelatynę w 125 ml wody.
Gdy syrop jest już przejrzysty, zwiększ ogień, włóż do rondla termometr do cukru i gotuj, aż syrop osiągnie temperaturę 110ªC (nie mieszaj!).
Garnek z żelatyną postaw na średnim ogniu i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
Przy pomocy miksera stacjonarnego ubij białka jaj na sztywną pianę.
Gdy syrop osiągnie temperaturę 122ªC, bardzo ostrożnie, powoli wlej go po ściance miski do białek. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijając. Dodaj ziarenka wyskrobane z przekrojonych wzdłuż na pół lasek wanilii i ubijaj jeszcze 6-8 minut, dopóki masa nie zwiększy wyraźnie objętości, ale nadal będzie płynna.
Możesz pozostawić białą piankę waniliową lub dolać któryś z wymienionych dodatków smakowych (po trochu, żeby nie przedobrzyć!).
Dodaj też barwnik spożywczy, jeśli zdecydujesz się go użyć i ubijaj jeszcze 2-3 minuty, by równomiernie rozprowadzić smak i kolor w masie.
Wylej piankę na przygotowaną blachę, rozsmaruj długą, wąską łopatką, posyp przez sitko resztą mieszaniny skrobi i cukru pudru i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny, do zastygnięcia.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE