Perłowy pudding z sago

Perłowy pudding z sago
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska

Składniki:

  • 300 gramów sago
  • 1 białko jaja
  • 200 gramów cukru palmowego w kawałkach
  • ½ filiżanki wody
  • 4 łyżki białego cukru
  • puszka mleka kokosowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotować wodę w dużym rondlu i wsypać sago. Często mieszać, żeby kuleczki sago się nie sklejały. Wypłyną na powierzchnię. Ugotowane staną się przezroczyste. Odlać, kilkakrotnie opłukać z krochmalu zimną wodą. W czystej misce ubić białko na pianę. Dodać sago, wymieszać i włożyć do formy. Schłodzić (około godziny). Rozpuścić cukier palmowy w wodzie na średnim ogniu. Wsypać biały cukier i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia. Przecedzić, polać pudding, wstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć pudding na talerz. Podzielić na porcje. Podawać polane syropem i mlekiem kokosowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE