Perliczka z oliwkami z Nyons w stylu Joela

Perliczka z oliwkami z Nyons w stylu Joela
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 59)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 młoda półtorakilogramowa perliczka (odłożyć na bok wątrobę, serce i żołądek)

  • 4 szalotki
  • 2 ładne pomidory
  • 200 gr czarnych oliwek z Nyons
  • 125 gr białego sera
  • 3 ząbki czosnku (świeżego) lub 2 ząbki czosnku suchego
  • 4 cienkie kromki i 2 grubsze kromki chleba (Joël ma miejscowy chleb orkiszowy, ale może być dobry chleb wiejski)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 20 gr masła
  • Sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Obierz i posiekaj drobno 2 szalotki.
2. Zeszklij je na 2 łyżkach oliwy z oliwek i na maśle. W tym czasie usuń pestki z oliwek i drobno je pokrój. Obierz pomidory i usuń gniazda nasienne
3. Grubsze kromki chleba pokrój w kostkę (35 gr pieczywa bez skorki). Podsmaż go na patelni, na 2 łyżkach oliwy. Obierz i posiekaj 2 ząbki świeżego czosnku.
4. Na patelni z szalotką - dodaj pomidory i przesmaż je (bez soli). Posiekaj podroby i szybko przesmaż je na łyżce oliwy z oliwek.
5. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj do szalotek z pomidorami - czosnek, podroby, oliwki i grzanki. Dodaj świeży biały ser. Wymieszaj, popieprz i trochę posól. Weź perliczkę i nafaszeruj ją tą masą. Resztę farszu odstaw.
6. Włóż perliczkę do garnka, podlej odrobiną oliwy z oliwek i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlej 1/2 szklanki wody. Gotuj 45 minut, obracając ją regularnie i często podlewając.
7. Przygotuj sos: posiekaj grubo 2 szalotki, zeszklij je na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Zdejmij z ognia i dodaj oliwki.
8. Przed podaniem - wlej sok z gotowania do sosu, pokrój perliczkę i podgrzej w garnku.
9. Obsmaż na oliwie cienkie kromki pieczywa, natrzyj je czosnkiem i podlej oliwą. Ułóż kromki pieczywa w talerzach.
10. Podgrzej szybko resztę farszu w mikrofali i posmaruj nim kromki pieczywa. Na każdej kromce ułóż kawałek perliczki. Podlej obficie sosem i podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE