Penne z tuńczykiem, pomidorkami czereśniowymi i oliwkami

Penne z tuńczykiem, pomidorkami czereśniowymi i oliwkami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Wakacje Billa
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
400 g makaronu penne
125 ml oliwy
500 g świeżego mięsa tuńczyka, pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 długie papryczki chili, po usunięciu nasion pokrojone drobno
4 anchois, posiekane
500 g pomidorków czereśniowych
duża garść małych czarnych oliwek
garść porwanych listków bazylii
sól morska, pieprz

Przygotowanie
Ugotować makaron al dente. W czasie, kiedy gotuje się makaron, na dużym ogniu rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni. Włożyć tuńczyka i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć tuńczyka z patelni i odłożyć na bok. Patelnię wstawić z powrotem na duży ogień, wlać resztę oliwy, wrzucić czosnek, papryczkę i anchois. Smażyć minutę, mieszając. Dodać pomidorki i oliwki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidorki nieco zmiękną. Włożyć na patelnię gorący makaron i obsmażonego tuńczyka. Dodać listki bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.

© Bill Granger

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE