Penne z serem

Penne z serem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • 450 gramów makaronu penne (najlepiej świeżego
  • ale może być również suszony)
  • 2 miarki ostrego sera cheddar *
  • 2 łyżeczki musztardy dijońskiej
  • ½ miarki pełnotłustego mleka *
  • ¾ miarki kremówki *
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Garnku zagotowujemy osoloną wodę. Gotujemy w niej penne według przepisu na opakowaniu. Cheddar ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki musztardę i dolewamy do niej mleko. Całość mieszamy trzepaczką. Odcedzamy makaron i hartujemy go w zimnej wodzie. Przekładamy go z powrotem do garnka i dolewamy musztardowo-mleczny sos. Dosypujemy starty ser. Na koniec dodajemy kremówkę. Makaron doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i podgrzewamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE