Penne Romanoff

Penne Romanoff
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
45 minut

Przepis


Na beszamel:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 ½ szklanki mleka
sól i świeżo zmielony pieprz

Do makaronu:
500 g makaronu penne rigate
450 g małych pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
125 ml wódki
250 ml krojonych pomidorów z puszki, odcedzonych

Do dekoracji:
1 szklanka startego parmezanu
dymka, posiekana
¼ szklanki uprażonych pinioli

Przygotowanie:
Beszamel:
W rondlu na średnim ogniu stop masło. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka pasta. Wmieszaj mleko. Doprowadź do wrzenia, nieustannie mieszając trzepaczką, następnie kilka minut gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.

Makaron:
Zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź, dodaj odrobinę oleju i odstaw.
W dużej patelni, na dużym ogniu, podsmaż pieczarki na maśle. Powinny wypuścić soki i się zbrązowić. Dopraw je solą i pieprzem. Dodaj czosnek i dymkę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj makaron i podgrzej. Zalej wódką. Podpal. Dodaj beszamel i pomidory. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
Przełóż na półmisek. Posyp parmezanem, dymką i orzeszkami piniowymi. Podaj od razu.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE