Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez

Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 szklanki rapini z odciętymi końcówkami łodyg
  • pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 400 g makaronu penne rigate
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 diavolo fritto (smażona chili) pokruszona (patrz przepis na diavoli fritti)
  • 3 pikantne kiełbaski merguez
  • 1/3 szklanki tartego sera Pecorino Romano

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zblanszuj rapini w osolonym wrzątku przez 30 sekund. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wodą z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Do wrzątku natomiast wrzuć penne rigate i ugotuj al dente. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Usmaż czosnek z pokruszoną chili, aż czosnek się zezłoci i zacznie pachnieć. Obierz kiełbaski merguez z osłonek i połam na małe kawałki. Dodaj je do rondla i smaż ok. 10 min. Dołóż makaron oraz rapini i wymieszaj starannie z kiełbaskami i czosnkiem. Podawaj z dużą ilością świeżo startego pecorino romano.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE