Pendżabski cranachan

Pendżabski cranachan
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 7 łyżek cukru
  • 1½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 450 ml pełnego mleka
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 300 g umytych jeżyn
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 35 g płatków owsianych
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • ubitej na sztywno
  • 3 łyżki whisky single malt
  • 2 łyżki uprażonych migdałów w płatkach + do przybrania
  • cukier puder
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Utrzeć żółtka do białości z sześcioma łyżeczkami cukru. Odstawić. Rozrobić skrobię kukurydzianą z dwiema łyżkami mleka. Dodać razem z migdałami do reszty mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i cały czas ubijając, dodać żółtka z cukrem. Ponownie postawić na ogniu i cały czas ubijając, podgrzewać 4-5 minut, do zgęstnienia. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć płatki owsiane, regularnie mieszając, 4-5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować 50 g jeżyn z sokiem z cytryny i pozostałą łyżką cukru. Dodać resztę jeżyn i wymieszać. Dodać do mleka z migdałami łyżkę ubitej kremówki i dokładnie wymieszać. Dodać resztę kremówki, płatki owsiane i whisky, i wymieszać delikatnie. Warstwami nakładać do pucharków masę migdałową i masę jeżynową, przesypując je płatkami migdałów. Przed podaniem posypać resztą płatków i cukrem pudrem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE