Pasztet ziemniaczany Luciena i Helene

Pasztet ziemniaczany Luciena i Helene
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 61)
Trudność:
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • Kruche ciasto:

  • 600 gr mąki
  • 250 gr masła
  • 150-200 ml wody
  • 1 jajo
  • sól
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka białego wina
  • 200 gr gęstej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej - przygotuj ciasto. Wsyp 500 gr mąki do miski, dodaj szczyptę soli i miękkie masło. Dobrze wymieszaj. Dodaj jajo i wodę. Wyrabiaj aż do otrzymania kleistej kulki z ciasta. Połóż kulę na blacie roboczym i wyrabiaj, dodając stopniowo 100 gr (lub więcej) mąki. Wyrabiaj ciasto co najmniej 5 minut, zakładając je raz za razem. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc.
Rano obierz i pokrój ziemniaki (plastry 3 mm grubości). Umieść je w misce i podlej białym winem. Posiekaj zioła i czosnek oraz szalotkę. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
Podziel ciasto na dwa. Rozłóż pierwszą część na płasko, na dnie tortownicy.
Odsącz ziemniaki i ułóż na cieście. Rozłóż drugą część ciasta i wytnij dopasowując do wielkości tortownicy. Zawiń krawędzie. Wytnij na środku kominek (średnica 4 cm), pomaluj jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), na 60 minut.
Po wyjęciu z pieca wlej do środka śmietanę i pochylając tortownicę, rozprowadź ją po całości. Podawać na ciepło, z sałatą.
 
Rada Julie:
Zamiast dużych ziemniaków można wziąć średnie, ale trudniej będzie ładnie pokroić ziemniaki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA