Pasztet z wątróbek z indyka

Pasztet z wątróbek z indyka
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g wątróbek z indyka
  • 250g mrożonych leśnych grzybów lub pieczarek
  • 200 g surowego boczku
  • 3 cebule
  • kieliszek (50g) ginu (jałowcówki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego jałowca
  • sól
  • pieprz
  • 6-7 listków laurowych

Kalkulator wag i miar

Przepis

W rondelku stopić pół łyżki masła, wrzucić umyte i osuszone grzyby pokrojone w paski, chwilę smażyć, po czym przykryć i dusić na maleńkim ogniu ok. 15 minut. Boczek pokroić na kawałki lekko zesmażać na rozgrzanej patelni wrzucić usiekaną cebulę, zeszklić, włożyć wątróbki i smażyć 4-5 minut. Grzyby i wątróbki ostudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę przez pasztetowe sitko, dodać roztarty z solą czosnek, pieprz, tymianek, jałowiec i gałkę, wymieszać, wbić jajka, wlać wódkę i mieszać bardzo dokładnie ok. 5 minut. Kamionkową formę lekko wysmarować masłem, wypełnić pasztetową masą, przykryć laurowymi liśćmi. Piekarnik nagrzać do temp. 190-200º C. Kamionkę ustawić na blasze z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 50 minut (uzupełniać wodę, aby pasztet był wilgotny i delikatny).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE