Pastichio

Pastichio
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
8

Przepis



Środkowa warstwa - mięso z sosem:
2 łyżki oleju
500 g mielonej wieprzowiny
5 łyżek oliwy
2 średnie cebule, drobno pokrojone
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 kopiaste łyżeczki suszonej mięty
1 kostka rosołowa drobiowa
porządna garść natki pietruszki, drobno posiekanej
500 g rzadkiego przecieru pomidorowego
spora szczypta pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki cukru
sól, świeżo zmielony pieprz

Dolna warstwa - makaron:
350 g penne rigate
1 kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
około 200 g tartego sera halloumi
8 łyżek beszamelu
2 białka, lekko ubite

Górna warstwa - beszamel:
200 g masła (stopionego i przestudzonego)
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 żółtka
1,2 l mleka
200 ml creme fraiche
150 g skrobi kukurydzianej
100 g tartego sera halloumi

Przygotowanie:
Do zapiekania potrzebne będzie prostokątne naczynie żaroodporne, o wymiarach mniej więcej 33 cm x 29 cm x 7 cm głębokości. Rozgrzać olej na patelni, włożyć mięso. Smażyć około 5 minut, mieszając, by nie zostały grudki zlepionego mięsa. Delikatnie zlać większość tłuszczu, przechylając patelnię i przytrzymując mięso łyżką cedzakową. Wstawić patelnię z powrotem na gaz, wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut. Dodać pozostałe składniki tej warstwy, porządnie wymieszać. Dusić pod częściowym przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej, ugotować makaron.

Beszamel - etap 1:
Wlać do garnka masło, dodać gałkę muszkatołową, cynamon, sól i żółtka, energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i creme fraiche, wymieszać trzepaczką, odstawić. Makaron odcedzić, zachowując 2-3 łyżki wody, w której się gotował. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wlać zachowaną wodę. Póki makaron jest gorący, dodać gałkę muszkatołową, masło i halloumi, porządnie wymieszać. Kiedy makaron przestygnie, wymieszać z ubitymi białkami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Beszamel - etap 2:
Do składników sosu dodawać skrobię kukurydzianą (po 1 łyżce), mieszając cały czas trzepaczką. Wstawić garnek na mały gaz, podgrzewać, energicznie mieszając trzepaczką. Z początku w sosie mogą być grudki, jednak staranne i energiczne nieustanne ubijanie sprawi, że nabierze on jedwabistej gładkości. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, należy zdjąć go z ognia i odjąć 8 łyżek sosu - dodać je do makaronu, wymieszać. Na makaronie rozłożyć warstwę przestudzonego mięsa z sosem. Na koniec na mięsie ułożyć warstwę beszamelu i posypać tartym halloumi. Wstawić naczynie do piekarnika (w górnej jego części), zapiekać przez około 40 minut. Przed podaniem gotowe pastichio odstawić na godzinę, by „odpoczęło”.


Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach - nie ma jak u mamy”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE