Pasterska zapiekanka z polędwicą wołową

Pasterska zapiekanka z polędwicą wołową
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Puree ziemniaczane:
2 bulwy pochrzynu, obrane i pokrojone na równe kawałki
2 duże ziemniaki, pokrojone na równe kawałki
1 czubata łyżka masła
trochę pełnego mleka
duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

Polędwica:
2 łyżki oliwy extra vergine
1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
900 g mielonej ekologicznej polędwicy wołowej
garść natki pietruszki, posiekanej
duża szczypta wędzonej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

Kukurydza:
2 kolby kukurydzy
1 czubata łyżka masła
pęczek szczypiorku, posiekany
2/3 szklanki tłustej śmietany

garść pokruszonych chipsów ziemniaczanych
szczypta wędzonej papryki

Przygotowanie:
Ugotuj pochrzyn i ziemniaki w osolonej wodzie w 12 - 15 minut, aż będą miękkie po nakłuciu widelcem. Odlej wodę i przełóż warzywa do dużej miski. Dodaj masło, mleko, sól morską oraz świeżo mielony pieprz i ugnieć na puree. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Dodaj czerwoną cebulę, zmniejsz płomień i smaż przez 8 min. Dodaj mieloną polędwicę wołową, natkę pietruszki, wędzoną paprykę, pieprz kajeński, sól morską i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i smaż 10 min. Zwiększ płomień i smaż jeszcze kilka minut, aż mięso przysmaży się i zrumieni. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj kolby kukurydzy w posolonej wodzie w 5 minut. Wyjmij je i okrój ziarno. Rozgrzej masło w rondlu, na średnim ogniu. Wsyp ziarno kukurydzy do rondla i dopraw solą morską oraz pieprzem. Wlej śmietanę i zagotuj. Przykryj rondel i duś na małym ogniu przez 10 minut. Przełóż kukurydzę w śmietanie do naczynia malaksera i zmiksuj pulsacyjnie. Równomiernie rozłóż podsmażoną wołowinę na dnie żaroodpornego naczynia. Przykryj ją warstwą kukurydzy ze śmietaną, a na wierzchu rozłóż ziemniaczane puree. Posyp jeszcze garścią pokruszonych chipsów i szczyptą wędzonej papryki. Zapiekaj kilka minut, aż się zezłoci.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE