Pasternak po marokańsku

Pasternak po marokańsku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
6

Przepis



Przyprawy
2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 łyżka mielonego suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki mielonych goździków

Pasternak
¾ kg pasternaku
1 łyżka oliwy
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka soli


Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj przyprawy i zamknij w szczelnym pojemniku. Obierz pasternak, pokrój na 7-centymetrowe kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej na patelni oliwę i olej z orzechów. Wsyp na patelnię 2 łyżki mieszanki przypraw i podsmaż mieszając przez 1 min. Przełóż zawartość patelni do naczynia z pasternakiem, dodaj sól i wymieszaj. Piecz pod przykryciem przez 25 – 30 min, aż pasternak będzie miękki.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE