Pasta z małżami i suszonymi pomidorami

Pasta z małżami i suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.124)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę z oliwek. Dodać cebule, selera, marchewki i czosnek. Smażyć do czasu, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Dodać pomidorowe puree, estragon, karczochy, czarne oliwki, kapary. Doprawić do smaku. Zagotować na wolnym ogniu, dorzucić małże. Szczelnie przykryć pokrywką i gotować, aż małże się otworzą. Wyłączyć palnik, małże pojedynczo wyłuskać ze skorupek. Po wyłuskaniu mięso małży z powrotem włożyć do bulionu. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Powtórnie podgrzać. Podawać z ulubionym makaronem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE