Parathy z warzywami

Parathy z warzywami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
5

Przygotowanie:

Składniki masy warzywnej:
50 g drobno posiekanej fasoli
50 g drobno posiekanej marchwi
50 g drobno posiekanego kalafiora
50 g drobno posiekanej kapusty
50 g masła albo ghee
¾ łyżeczka nasion kuminu
1 posiekana cebula
30 g posiekanej, czerwonej papryki
20 g posiekanych pomidorów
1¼ łyżeczki mielonych nasion kuminu
1¼ łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryczki chilli
¾ łyżeczki przyprawy chat masala
1 łyżka posiekanych liści kolendry

Ciasto na parathy:
500 g pszennej mąki
szczypta soli
2 łyżeczki oliwy
300 ml wody
ghee (klarowane masło do smażenia)
sól (do smaku)

Przygotowanie:
Ugotuj na parze marchew, fasolę, kalafior i kapustę. Na patelni rozgrzej ghee. Dorzuć nasiona kuminu w całości. Gdy zaczną strzelać, dorzuć cebulę i smaż, aż będzie szklista. Dołóż paprykę i pomidora, smaż przez 15 sekund. Dodaj resztę warzyw i smaż przez minutę. Dorzuć przyprawy i liście kolendry. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Zdejmij z ognia. Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól. Wlej oliwę i dość wody, żeby zagnieść ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie. Podziel na 5 części. Utocz z każdej kulę. Rozwałkuj placek o średnicy 20 cm. Rozgrzaną patelnię o grubym dnie posmaruj cienko masłem. Smaż placki po jednym. Przez 2 minuty po obu stronach, aż będą brązowe. Nałóż masę warzywną na placki i podawaj ciepłe.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”, odc. 6

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA