Paratha roti

Paratha roti
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska, Kuchnia karaibska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać wodę, wymieszać i zarobić tak, aby powstało gładkie, miękkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować na owalne placki o wymiarach 10 x 20 cm, o grubości 0,5 cm. Posmarować z wierzchu ghee i oprószyć mąką. Naciąć nożem od środka do brzegu, zwinąć w rożek. Przycisnąć koniuszek rożka do środka i lekko rozpłaszczyć. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać kamień do smażenia (tawah) lub dużą patelnię posmarowaną niewielką ilością ghee. Smażyć pojedynczo parathy minutę z jednej strony, aż się pojawią pęcherzyki powietrza. Obrócić, posmarować niewielką ilością ghee i smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni, zawinąć w czystą ściereczkę i rozgnieść tak, aby powstały kawałki paratha roti. Tak samo postąpić z pozostałymi rożkami ciasta. Podawać na gorąco do curry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA