Papryki nadziewane ryżem

Papryki nadziewane ryżem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blaszce do pieczenia rozłóż równomiernie orzechy pinii. Piecz przez około 8-12 minut, aż się zarumienią. W połowie pieczenia poruszaj blaszką, żeby orzechy upiekły się równomiernie.

Na drugiej blaszce ułóż papryki i kawałki pomidora. Przypraw solą i pieprzem.

W małej misce wymieszaj rodzynki i sok pomarańczowy. Pozostaw na 15 minut, żeby rodzynki nasiąkły.

Ostrym nożem odetnij górną część 6 papryk tak, żeby utworzyły pokrywy. Usuń gniazda i nasiona. Jeśli papryki nie stoją równo, to zetnij je lekko od spodu. Odstaw na bok.

Na małej patelni zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj ryż i duś pod przykryciem przez około 15 minut.

Roztop masło na średniej wielkości patelni. Wrzuć cebulę, szalotki i smaż przez około 4 minuty, aż się zeszklą. Przypraw solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną paprykę i nasiąknięte sokiem rodzynki. Smaż 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj liście tymianku, bazylię, trybulę i orzechy pinii. Wymieszaj i dodaj ugotowany ryż.

Podziel mieszankę na 6 równych porcji i nadziej nimi papryki. Przybierz pomidory gałązkami tymianku. Ułóż papryki na blasze, a obok ułóż ścięte wierzchy i gałązki trybuli. Skrop oliwą. Przykryj folią aluminiową i papierem, i piecz przez 10 minut, aż papryki będą gorące, a ryż ugotowany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE