Pappardelle z bekonem i pomidorami

Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 18)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- oliwa
- woda
- sól
- pieprz
- 150 ml gęstej śmietany
- puszka pokrojonych pomidorów
- posiekany ząbek czosnku
- 4 pokrojone w kostkę plastry bekonu
- ½ posiekanej cebuli
- 2 gałązki tymianku
- liść laurowy
- 60 ml oliwy
- 60 ml białego wina
- 2 łyżki natki włoskiej pietruszki
Przygotowanie:
Bekon podsmażyć przez 4-5 minut na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Zeszklić cebulę i czosnek. Dolać białe wino. Gotować przez minutę. Dołożyć koncentrat pomidorowy, pomidory, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 6 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Dodać śmietanę i zagotować. Zagotować wodę na makaron. Osolić. Świeży makaron gotować przez 4 minuty, suchy przez 8-10. Zagotować sos. Dodać makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z dodatkiem podsmażonego bekonu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze