Papaya salad

Papaya salad
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 2 owoce zielonej papai
  • 50 g pokrojonej na 5 cm kawałki tajskiej fasolki zielonej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 małe świeże papryczki chilli bez pestek
  • 2 łyżki suszonych krewetek
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • pół pęczka kolendry posiekanej
  • garść uprażonych orzeszków ziemnych

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Papaję pokroić w julienne. Posiekane papryczki utrzeć w moździerzu razem z cukrem palmowym, sokiem z limonki, czosnkiem, krewetkami i sosem rybnym. Dodać fasolkę i ubić z zawartością moździerza jednak niezbyt mocno, a jedynie tak, by zmiękczyć włókna fasoli. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać. Wrzucić wstążki papai i posiekaną kolendrę. Wymieszać ze składnikami powstałego w moździerzu sosu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE