Panzanella
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Paprykę ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony czosnek. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek. Zawinąć wszystko w folię i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 45 minut, aż papryki i cebula będą miękkie. Upieczone warzywa odstawić na 5 minut. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić. Ułożyć cebulę i czosnek na kawałkach papryki. Zebrać z folii sok, który wypłynął podczas pieczenia. Usunąć tymianek. Przygotować winegret łącząc sok z warzyw, ocet i oliwę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Pomidory przekroić na pół. Ułożyć na papryce. Dodać oliwki i bazylię. Chleb podzielić na małe kawałki. Posypać sałatkę. Całość skropić dressingiem i delikatnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE