Panuchos z kurczaka

Panuchos z kurczaka
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
3

Składniki:

Mieszanka arnoty i czekolady:
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki nasion arnoty właściwej
  • 3 ząbki czosnku, grubo posiekanego
  • skórka z 1 limonki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 chili arból
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g meksykańskiej czekolady do picia, grubo posiekanej
Pikle z czerwonej cebuli:
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 chili habanero, bez pestek, grubo posiekane
  • 1 listek laurowy
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Szybko marynowana kapusta:
Spody do panucho:
  • 400 g przygotowanej masy do tortilli
  • 1 litr oleju roślinnego
  • 200 g pasty z czarnej fasoli
  • 24 plasterki obranego, ogórki bez pestek
  • 24 plasterki pomidora
  • 1 pęczek kolendry meksykańskiej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Włóż kurczaka do garnka o średnicy 25 cm. Wrzuć warzywa i przyprawy. Wlej tyle wody, żeby przykryła kurczaka. Postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Natychmiast zmniejsz płomień na bardzo mały. Gotuj 25 minut. Wyjmij kurczaka z wywaru. Odstaw na 30 minut do ostygnięcia. Przecedź wywar. Wykorzystaj w innym przepisie.

Tymczasem w małym garnku na małym ogniu podgrzej arnotę, olej, czosnek i skórkę z limonki. Po 10 minutach olej powinien nabrać jaskrawoczerwonego koloru. Zdejmij z ognia i odstaw.

Wymieszaj z moździerzu pozostałe składniki mieszanki do kurczaka i dokładnie rozetrzyj. Przesyp do miski. Przecedź olej z arnotą i wlej do moździerza. Dokładnie wymieszaj. Obficie posmaruj kurczaka. Zostaw do wyschnięcia i ponownie posmaruj.

Odkrój dwa udka i piersi z doprawionego kurczaka. Rozgrzej grill. Opiekaj kawałki kurczaka po 4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Zdejmij z rusztu. Używając dwóch widelców, rozdrobnij mięso kurczaka. Odłóż na bok.

Zamarynuj cebulę. Pokrój na plasterki. Wrzuć do miski o pojemności 1 litra. Zalej wrzątkiem. Zamieszaj i po 1 minucie odlej. Kiedy cebula jest jeszcze ciepła, dodaj pozostałe składniki. Skosztuj. Przygotuj cebulę na co najmniej godzinę przed podaniem.

Zamarynuj kapustę. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Odstaw na co najmniej pół godziny przed podaniem.

Podziel masę na cztery równe kule. Podziel każdą kulę na trzy porcje. Dzięki temu powstaną równe porcje identycznej wielkości. Używając prasy do tortilli, uformuj równe placki o średnicy 10 cm. Podgrzej na średnim ogniu ruszt do tortilli albo suchą patelnię. Opiecz tortillę po 40 sekund z każdej strony. Przy trzecim odwróceniu na drugą stronę tortilla powinna lekko urosnąć. Wtedy ją usuń z patelni. Przekrój tak, aby powstała kieszeń na farsz. powtarzaj czynności, aż wykorzystasz wszystkie przygotowane porcje.

Łyżką nałóż do rozcięcia w tortilli pastę z czarnej fasoli. Lekko naciśnij, żeby je rozpłaszczyć.

Rozgrzej olej w głębokim garnku o szerokim dnie, aż osiągnie 180°C. Wkładaj tortille do oleju. Smaż po 1 minucie, aż będą chrupiące i złociste. Układaj na papierowym ręczniku, żeby je osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem ułóż panuchos na półmisku. Na każdym z nich po dwa plasterki pomidora, dwa plasterki ogórka, marynowaną kapustę, marynowaną cebulę, rozdrobnione mięso kurczaka i meksykańską kolendrę. Podawaj natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE