Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Maślanka (odc. 9)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Panna cotta
2 łyżeczki żelatyny w proszku
1 szklanka maślanki
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka śmietany 18-procentowej
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii

Lekko nasmarować olejem sześć kokilek. Zmieszać żelatynę z dwiema łyżeczkami zimnej wody. Do średniego rondla wlać maślankę i oba rodzaje śmietany. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać miąższ do mlecznej mieszaniny. Dodać pozostały strąk wanilii, dla nadania aromatu. Zagotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Usunąć pustą laskę wanilii i dodać żelatynę, stale mieszając. Przelać krem do kokilek, ostudzić i wstawić do lodówki na cztery godziny.

Sos truskawkowy
2 szklanki umytych świeżych truskawek bez szypułek
½ szklanki maślanki
2/3 szklanki cukru
skórka i sok z jednej limonki

Zmielić składniki na gęste puree i przetrzeć przez sito. Sos można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Faworki naleśnikowe
3 naleśniki
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki cynamonu
olej roślinny do smażenia

Garnek średnich rozmiarów wypełnić olejem do ok. 1/3 wysokości i podgrzewać na średnim ogniu przez 10 minut. Pociąć naleśniki na paski centymetrowej szerokości. Zmieszać w dużej misce cukier z cynamonem i przygotować talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, do odsączania faworków z tłuszczu. Włożyć trzecią cześć naleśnikowych pasków do gotującego się oleju na 2 minuty, aż staną się złoto -brązowe. Wyjąć faworki łyżką cedzakową i ułożyć na papierowym ręczniku. Wciąż gorące faworki przełożyć do miski z cukrem i cynamonem, wyjąć na talerz, ostudzić. Można je usmażyć na dzień przed podaniem i przechować w szczelnym pojemniku.

Przygotować deser do podania: za pomocą gorącego noża wyjąć na talerze porcje panna cotty, odwracając je. Nałożyć łyżką sos truskawkowy wokół każdej porcji i ozdobić kawałkami truskawek i naleśnikowymi faworkami.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE