Panna cotta z grappą i malinami

Panna cotta z grappą i malinami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 listki żelatyny
  • ½ szklanki zimnego mleka
  • 800 ml + 300 ml śmietany kremówki
  • 6 kawałków skórki z cytryny bez białej warstwy
  • 2 laski wanilii
  • 150 g cukru pudru
  • grappa
  • 6 garści malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz żelatynę w ½ szklanki zimnego mleka. Wlej do rondla śmietanę, przekrój laski wanilii wzdłuż na pół i dodaj ziarenka wanilii i skórkę z cytryny do śmietany. Gotuj ją na małym ogniu stale mieszając, aż objętość nieco się zredukuje. Przelej śmietanę przez sito do miski i odstaw do ostygnięcia. Skórkę z cytryny zachowaj. Odsącz żelatynę, zlewając mleko do rondla i zagrzej je nieco. Włóż żelatynę z powrotem do mleka, tym razem ciepłego i rozmieszaj. Wlej mleko z żelatyną do śmietany i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp cukier puder i zalewaj go małymi porcjami czystej śmietany (300 ml), mieszając trzepaczką, aż się nieco napowietrzy i zgęstnieje. Do miski ze śmietaną i żelatyną przełóż lekko ubitą śmietanę z cukrem i wymieszaj. Dopraw mieszaninę grappą, aż uzyska odpowiedni smak. Włóż kawałki skórki z cytryny do sześciu miseczek i zalej śmietankową mieszaniną. Wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin. Podawaj panna cottę z malinami, polaną odrobiną grappy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA