Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym

Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Kurczak:
1 szklanka maślanki
1 łyżka musztardy Dijon
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 kg filetów z kurczaka, bez skóry, pociętych na paski równej grubości
2 szklanki startego suchego chleba z pełnego przemiału
oliwa do polania

Sos:
⅓ szklanki maślanki
3 łyżki gęstego jogurtu 2%
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
¼ łyżeczki soli

Do podania:
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki
małe, środkowe listki rzymskiej sałaty (z 2 główek)
ostry sos do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać nieco powyżej 200 stopni C. Przygotować blaszkę do pieczenia. Wymieszać maślankę, musztardę, sól i ostrą paprykę. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać i po kolei panierować w tartym chlebie. Przycisnąć panierkę, żeby się trzymała. Przekładać na blaszkę. Polać oliwą. Piec na złoty kolor, ok. 15 minut. Posypać solą. W tym czasie wymieszać sos: maślankę, jogurt, szczypiorek i sól. Można dodać 1 łyżeczkę rozkruszonego sera pleśniowego. Podawać kurczaka z sosem maślankowym, selerem, sałatą i ostrym sosem do polania.

Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE