Paluszki z kurczaka z groszkiem

Paluszki z kurczaka z groszkiem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Składniki:
2 piersi kurczaka
250 g jogurtu naturalnego
pół filiżanki bułki tartej
2 łyżki sezamu
2 cytryny
2 łyżki miodu
100 g masła
posiekana cebula
8 rozgniecionych ząbków czosnku
600 g świeżego albo mrożonego groszku
filiżanka wody
ćwierć filiżanki listków mięty
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Dołożyć miętę, przyprawić solą, pieprzem i rozgnieść widelcem na puree. Piersi kurczaka pociąć na paski. Jogurt przyprawić solą i miodem. Zalać nim kurczaka. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Obtoczyć paski kurczaka w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE