Paluszki rybne z sosem tatarskim

Paluszki rybne z sosem tatarskim
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 11)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 450 g filetów z soli lub złocicy, bez skóry
  • 125 g świeżej, drobno pokruszonej bułki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 jajka, ubite
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ósemki cytryny do podania
Sos tatarski:
  • 100 g majonezu
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 4 posiekane korniszony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:


  1. Połączyć wszystkie składniku sosu w małej misce. Doprawić.

  2. Olej wlać do frytkownicy, rozgrzać do 190 stopni. Dla sprawdzenia wrzucić kilka okruszków bułki, powinny od razu się zrumieniać. Gorący olej może być niebezpieczny, nie należy zostawiać go bez opieki.

  3. Filety kroimy pod kątem na dwucentymetrowe paski. Pokruszoną bułkę mieszamy z pieprzem cayenne na talerzu. Na drugi talerz wysypujemy mąkę. Jajka ubijamy w miseczce.

  4. Rybę panierujemy partiami po kilka kawałków. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, na koniec w bułce. Ostrożnie układamy na oleju, smażymy minutę do zrumienienia. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.

  5. Paluszki podajemy z cytryną i sosem tatarskim.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA