Paluszki migdałowe

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja grecka kuchnia (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Przygotowanie:
Ciasto750 g mąki
125 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli
Syrop
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
kilka lasek cynamonu
sok z ½ cytryny
Nadzienie
3 ½ szklanki siekanych migdałów
1 szklanka cukru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
125 ml wody różanej
olej na smażenia na głębokim tłuszczu
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wymieszaj. Dodaj dość letniej wody, by zlepić ciasto. Wyrób, owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Przygotuj syrop. Wymieszaj wszystkie składniki w garnku, doprowadź płyn do wrzenia, zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta wielkości piłeczki tenisowej. Resztę ciasta trzymaj zawinięte, żeby nie wyschło. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Pokrój ciasto wzdłuż na kawałki o szerokości dłoni, okrawki odłóż z powrotem do pozostałego ciasta. Nałóż łyżeczkę nadzienia na jeden z końców wyciętego paska, zawiń go raz, posmaruj wzdłuż brzegu wodą, żeby ciasto się zlepiło, zawiń jeszcze raz. rozgnieć nadzienie, żeby rozeszło się po całej szerokości ciastka. Obetnij uformowane ciastko, a jego brzegi dociśnij widelcem. Powtarzaj, aż zużyjesz całe nadzienie i ciasto. Smaż niewielkimi partiami na głębokim tłuszczu, ważne jest, żeby frytura była mocno rozgrzana. Wystarczy smażyć przez około minuty, aż ciastka zbrązowieją. Usmażone, jeszcze gorące, ciastka zanurz w zimnym syropie.
© Tonia Buxton
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze