Paj z nadzieniem mięsnym

Paj z nadzieniem mięsnym
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


ciasto:
425 g mąki
łyżeczka soli
300 g zimnego masła
2 lekko rozmącone jajka
łyżka lodowatej wody


Przygotowanie:
Wrzucić mąkę i sól do dużej miski. Dodać pokrojone masło. Rozdrobnić palcami, żeby powstała gruzełkowata masa. Wydrążyć otwór w środku. Wrzucić do niego jajka i wlać wodę. Szybko wmieszać mąkę, żeby masa związała. Nie wyrabiać za mocno. Podzielić na 4 części, utoczyć kulki i rozpłaszczyć na krążki. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godz. do lodówki.

Nadzienie:
500 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej cielęciny, dziczyzny lub wołowiny
duża, drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
szczypta zmielonych goździków (ew.)
4 – 6 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:
Wlać pół miarki wody do patelni i szybko zagotować. Wrzucić do niej wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Wymieszać, przykryć i gotować, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 20 min. Zdjąć pokrywkę, wmieszać bułkę tartą i gotować bez przykrycia do odparowania płynu. Sprawdzić przyprawy i ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Rozwałkować krążek ciasta na prostokąt. Nałożyć na środek gruby wałek masy mięsnej. Podwinąć krótkie brzegi, ucinając nadmiar, żeby paj nie był za gruby. Następnie zawinąć długie brzegi tak żeby się skleiły, zakrywając masę mięsną i odciąć nadmiar ciasta. Położyć szwem do dołu na blasze. Ponacinać wierzch, żeby para miała ujście. Posmarować wierzch mlekiem, żeby zrobił się złocisty. Piec, aż ciasto będzie chrupkie i rumiane, przez ok. 25 min. Podawać gorące lub w temp. pokojowej.

Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE