Paj z królikiem i cydrem

Paj z królikiem i cydrem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
3 godziny, 30 minut

Przygotowanie:


Nadzienie:
1 królik, podzielony na 8 części
mąka doprawiona solą i pieprzem
duży kawałek masła
30 ml octu jabłkowego
3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 duża cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
2 listki laurowe
1 łodyga tymianku, tylko listki
200 g boczku, pokrojonego w kostkę
750 ml półwytrawnego cydru
1 garść natki
4 jajka na twardo, podzielone na ćwiartki

Na ciasto:
225 g mąki
1 spora szczypta soli
185 g masła, pokrojonego w kostkę
125 ml zimnej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ubite jajko

Do podania:
zielony groszek z masłem

Przygotowanie:
Nadzienie: oprósz królika doprawioną mąką. Rozgrzej masło na dużej patelni, aż zacznie się pienić. Dodaj królika i smaż 2-3 minuty, aż się zrumieni ze wszystkich stron.
Zdejmij mięso z patelni. Zalej patelnię octem jabłkowym i zeskrob pozostałości drewnianą łyżką.
Dodaj marchew, cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, listki laurowe, tymianek i boczek. Smaż, aż boczek się zrumieni. Dodaj łyżkę mąki i dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Smaż jeszcze minutę i wmieszaj cydr. Przełóż królika z powrotem na patelnię. Nałóż pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny, aż królik stanie się miękki, ale mięso nie będzie jeszcze odpadać od kości. Zdejmij z ognia i lekko ostudź przed dodaniem natki i jajek na twardo. Przełóż farsz do dużego naczynia do pieczenia paja.
Ciasto: przesiej mąkę z solą do dużej miski. Dodaj masło i wymieszaj dużą metalową łyżką, aż mąka pokryje masło. Połącz wodę z sokiem cytrynowym i wlej do miski. Za pomocą noża do masła posiekaj miksturę, aż powstanie luźne ciasto.
Przełóż ciasto na blat i uformuj. Rozwałkuj prostokąt 40 x 20 cm. Zawiń jeden bok do środka, potem drugi. Dociśnij za pomocą wałka. Obróć o 90 stopni. Jeszcze raz rozwałkuj prostokąt i powtórz czynność. Postępuj tak samo jeszcze 5 razy, podsypując blat mąką.
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozwałkuj placek o średnicy nieco większej niż naczynie do pieczenia. Posmaruj brzegi jajkiem i ułóż placek na farszu. Nadmiar ciasta odetnij ostrym nożem. Udekoruj wierzch pozostałym ciastem, posmaruj jajkiem.
Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący. Podaj z zielonym groszkiem z masłem.





 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE