Paj z cebulą i serem

Paj z cebulą i serem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:


Ciasto:
450 g mąki pszennej plus trochę do podsypania
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
120 g masła plus trochę do wysmarowania formy
1 jajko
50 g tartego parmezanu
120 ml wody
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Nadzienie:
1 średni gotowany ziemniak, pokrojony w kosteczkę
2 cebule, pokrojone w cienkie półtalarki
1 łyżka mąki pszennej
50 ml pełnotłustego mleka
50 ml śmietany kremówki
150 g tartego dojrzałego cheddara
½ łyżeczki proszku musztardowego
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło i żółtko. Następnie dodać parmezan i zmiksować. Cały czas miksując, wlewać stopniowo wodę. Gotowe ciasto wyjąć z malaksera, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Pokrojoną cebulę zblanszować przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć starannie i przełożyć do drugiego garnka. Posypać cebulę mąką i wymieszać dokładnie. Dodać mleko i kremówkę i gotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dodać pokrojonego ziemniaka, starty ser, proszek musztardowy i pieprz kajeński, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować 2/3 na posypanej mąką stolnicy, na krążek o średnicy dwa razy większej, niż średnica formy. Przenieść ciasto na wałku do tortownicy. Delikatnie przyciskając wylepić tortownicę ciastem, ściąć nożem zwisający z brzegów nadmiar ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć pergaminem, obciążonym ryżem lub fasolą. Piec 10-15 minut, aż nabierze złotawego koloru. Wyjąć z piekarnika, zdjąć pergamin z obciążeniem, odstawić ciasto do wystygnięcia. Po wystygnięciu wypełnić nadzieniem. Rozwałkować pozostałą 1/3 ciasta, tak, by miało średnicę nieco większa niż średnica formy. Posmarować brzegi upieczonego ciasta jajkiem i ułożyć na nich wierzch paja. Ściąć nadmiar ciasta i zlepić brzegi, przyciskając je widelcem, tak, by powstał karbowany brzeżek. Czubkiem noża zrobić dwie dziurki w wierzchu paja. Posmarować resztą roztrzepanego jajka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

© Dave Myers i Si King

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA