Paj pasterski z purée z pasternaku

Paj pasterski z purée z pasternaku
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
3 godziny

Przepis


Składniki:
900 g pasternaku, obranego i pokrojonego w spore kawałki
2 pokrojone cebule
50 g masła
duża szczypta kminu rzymskiego
1 łyżka świeżo zmielonej kolendry
1 łyżka garam masali
50 g masła
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na nadzienie:
2 posiekane pory lub cebule
1 pokrojona w kostkę marchew
3 łyżki masła lub smalcu
4 pokrojone w plastry brązowe pieczarki
450 g mielonej jagnięciny z pieczeni lub surowej mielonej
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego
1 listek laurowy
1 łodyga świeżego tymianku
1 łyżka sosu worcestershire

Przygotowanie:
Gotuj pasternak w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle na średnim ogniu aż stanie się miękka i szklista. Dodaj przyprawy i podsmażaj kolejne 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Odcedź pasternak. Utłucz tłuczkiem do ziemniaków, dodaj masło, sól, pieprz, cebulę. Odstaw. W dużym garnku na maśle lub smalcu podsmaż pory (albo cebule) oraz pokrojoną marchew. Smaż aż staną się miękkie i rumiane. Jeśli odrobinę przypalą się na brzegach, nie szkodzi.
Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mielone mięso. Mięso musi się zrumienić, więc nie mieszaj zbyt często. Niech się smaży około 5 minut. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Koncentrat będzie gorzkawy, jeśli się nie ugotuje. Wlej bulion, dodaj listek laurowy oraz tymianek i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na 25-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dopraw nadzienie solą, sosem worcestershire i pieprzem – nie żałuj przypraw. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałóż purée z pasternaku. Piecz 25 minut aż wierzch się zrumieni.

© Nigel Slater

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE