Paj bez pieczenia z kremem arachidowym i czekoladową bitą śmietaną

Paj bez pieczenia z kremem arachidowym i czekoladową bitą śmietaną
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przepis

Składniki:
spód:
1¼ szklanki słonych precli
¼ szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek masła, roztopionego

wypełnienie:
½ szklanki miękkiego twarogu śmietankowego, mielonego
¼ szklanki cukru trzcinowego
⅓ szklanki masła orzechowego
½ szklanki śmietany kremówki, ubitej
czekoladowa bita śmietana:
¾ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
2 szklanki śmietany kremówki

przybranie:
wiórki czekoladowe (według uznania)

Przygotowanie:
Przygotowujemy spód: wkładamy słone precelki do naczynia malaksera i rozkruszamy pulsacyjnie. Przesypujemy je do dużej miski i dodajemy cukier i stopione masło. Mieszamy dłońmi. Przekładamy masę do blaszki o średnicy 22 cm i ugniatamy na dnie i ściankach. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy wypełnienie: wkładamy do miski twaróg, cukier oraz masło orzechowe i ucieramy na gładko. Mieszamy z ubitą kremówką. Nakładamy krem na spód, przykrywamy i ponownie wstawiamy do lodówki.
W kąpieli wodnej podgrzewamy kremówkę z posiekaną czekoladą, aż się stopi. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ubijamy mikserem zimną śmietanę z czekoladą, aż zgęstnieje. Nakładamy na placek z kremem arachidowym i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny albo podajemy od razu.

© Nadia Giosia

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE