Paella ze świeżymi omułkami

Paella ze świeżymi omułkami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przepis


Składniki sofrito
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
25 ml octu z sherry
3 duże, dojrzałe pomidory
4 ząbki czosnku
3 szalotki
6 papryczek piquillo
1 łyżeczka hiszpańskiego szafranu
½ pęczka świeżego tymianku
½ pęczka świeżej mięty
½ pęczka świeżej kolendry
1 pęczek szczypiorku
po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej

Składniki paelli
1 kg świeżych omułków
100g ryżu calasparra na osobę
2 filiżanki wywaru rybnego na osobę (480 ml)
200 g świeżego lub mrożonego ryżu (dowolnie)
2 cytryny i 2 limonki do podania

Przygotowanie
Wszystkie składniki sofrito zmiksować w blenderze na gładkie puree. Dużą patelnię do paelli rozgrzać na silnym ogniu. Wlać oliwę i smażyć ryż przez 5 minut, aż zmieni kolor. Dodać pastę sofrito, licząc 2 czubate łyżki na osobę. Smażyć, dokładnie mieszając z ryżem. Dorzucić omułki, wlać wywar, gotować przez 25 minut aż wywar odparuje. Wyłączyć gaz. Wrzucić groszek (jeśli się go dodaje). Powinien zmięknąć pod wpływem temperatury potrawy. Przykryć danie ściereczką i pozostawić na 5 minut. Danie powinno być gorące, ale nie wrzące. Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryn i limonek. Podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE