Paella z pomidorami

Paella z pomidorami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ok. 900 ml wywaru lub wody
  • ok. 700 g dojrzałych pomidorów
  • pokrojonych na ćwiartki i z usuniętym rdzeniem
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia cebula
  • posiekana
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • duża szczypta szafranu (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki hiszpańskiego pimeton lub innej suszonej papryki
  • 2 szklanki hiszpańskiego ryżu lub innego ryżu o krótkich ziarnach
  • siekana natka pietruszki do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać w rondlu wywar lub wodę. Pomidory włożyć do średniej wielkości miski, posypać solą i pieprzem, spryskać 1 łyżką oliwy, wymieszać. Wlać resztę oliwy na 25-27 cm patelnię z metalową rączką (której można używać w piekarniku). Zagrzać na dosyć dużym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć, aż cebula zmięknie, ok 3-5 minut. Dodać przecier pomidorowy, szafran i paprykę, smażyć ok. minuty. Dodać ryż i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie błyszczący, ok 1-2 minut. Wlać wywar lub wodę i zamieszać. Ułożyć na wierzchu pomidory i spryskać sokiem powstałym w misce. Wstawić patelnię do piekarnika na 15 minut. Sprawdzić, czy ryż jest suchy i miękki, jeśli nie, zapiekać jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ryż jest zbyt suchy, ale jeszcze twardy, dodać trochę wywaru lub wody (można też wina). Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć piekarnik i zostawić danie w środku na 5-15 minut. Wyjąć paellę z piekarnika i posypać natką. Można przed podaniem wstawić patelnię na duży ogień na kilka minut, powstanie wtedy przypieczony spód.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA